Tartalmazhat legálisan a cigaretta CBD-ben gazdag kendert?

THC

Svájcban minden legfeljebb 1 százalék THC-t tartalmazó kender legális. CBD-ben gazdag, alacsony THC-tartalmú fajták országszerte kaphatók a üzletekben a dohány helyettesítésére” – így kezdődik egy új tanulmány összefoglalója, amelyet svájci szakértők készítettek, akik azt próbálták megvizsgálni, hogy ez a szabadon hozzáférhető kender milyen mértékben teszi ki a felhasználókat a THC-teszt esetleges pozitív eredménye kockázatának.

A szerzők kutatásukhoz összesen 531 mintát gyűjtöttek be és a pontos THC- és CBD-tartalom szerint több csoportra osztották őket, majd férfi önkéntesekkel különböző mennyiségű, különböző fajtájú cigarettákat szívattak el (1 cigarettát negyedóra alatt, vagy négy cigarettát fél óra alatt, vagy négy cigarettát egy órán keresztül), majd megmérték ennek a két kannabinoidnak a szintjét a vérükben és a vizeletükben.

Az összefoglalóból kitűnik, hogy “egy legális, CBD-ben gazdag kannabisszal készült, szabadon forgalmazott cigaretta átlagosan 42,7 mg CBD-t és 2,2 mg THC-t tartalmazott. A vérvizsgálatokat az első cigaretta elszívását követő egy órán belül, a vizeletvizsgálatokat pedig 27 óra elteltével végezték el. Három, egymástól független immunkémiai vizsgálat kimutatta, hogy az összes elvégzett vizeletvizsgálat nem tartalmaz THC-t. Azt tapasztaltuk azonban, hogy a CBD-ben gazdag kender használóinak vérvizsgálatai a svájci törvények által megengedettnél magasabb THC-szintet mutatnak. Ez jogilag alkalmatlanná teszi őket a vezetésre.

Mivel a 0,3 százalék alatti THC-tartalmú, CBD-ben gazdag kannabisz az elmúlt évben a szlovák piacra is kezdett behatolni (csak Prágában több üzlet is kínál CBD-t tartalmazó szárított virágokat, és a tavalyi Cannafesten is meg lehetett vásárolni), a használat utáni pozitív THC-teszt kérdése az ilyen fajták használói számára nagyon aktuális téma hazánkban.

Forrás: magazín-konopi.cz

Vélemény, hozzászólás?