Az idiopátiás bélgyulladásban szenvedő betegek állapotának javulása

creva

Az orvosi kender használata idiopátiás bélgyulladásban szenvedő betegeknél egyre gyakoribb. Az izraeli Kfar Sabában található Meir kórház Gasztroenterológiai és Hepatológiai Intézetében 127 ilyen diagnózissal rendelkező, kannabiszkezelés alatt álló beteget vontak megfigyeléses vizsgálat alá.

A vizsgálat célja az volt, hogy felmérje a betegek hosszú távú klinikai állapotát a kezelés megkezdése előtt, egy hónap elteltével és legalább egy év elteltével.

A vérkép és egyéb diagnosztikai paraméterek vizsgálata után a betegeket és közeli családtagjaikat megkérték, hogy töltsenek ki egy kérdőívet.

Értékelték a kender dózisát, az adagolás módját, a mellékhatásokat, más gyógyszerek használatát, függőségi tüneteket és egyebeket. Havi 30 gramm kenderolaj elegendő volt ahhoz, hogy a legtöbb beteg klinikai állapota javuljon.

Ez a mennyiség napi 21 milligramm THC és 170 milligramm CBD adagnak felel meg. A kenderolaj egy évi  használata után szerény, de statisztikailag szignifikáns, két kilogrammos testsúlynövekedést figyeltek meg. Emellett jelentősen csökkent az egyéb gyógyszerek használata.

A vizsgálatban résztvevők szerint az orvosi kender alkalmazása “a betegek társadalmi vagy foglalkozási státuszára sem volt negatív hatással”.

Forrás: magazín-konopi.cz

Vélemény, hozzászólás?