A CBD-ben gazdag kenderkivonat segít az autistáknak

Autizmus

Egy brazil kutatók által 15 autizmussal élő beteg bevonásával végzett megfigyeléses vizsgálat megállapította, hogy a betegek számára előnyös lehet egy olyan dúsított kenderkivonat, amelyben a CBD jelentős túlsúlyban van a THC-vel szemben (75:1).

A vizsgálatba kezdetben 18 beteget vontak bele, de hárman közülük a vizsgálat  megkezdését követő egy hónapon belül abbahagyta a kezelést mellékhatások miatt. A vizsgálatban résztvett 15 beteg közül – aki között 10 nem epilepsziás és 5 epilepsziás beteg volt – csak egy betegnél nem enyhültek az autizmus tünetei.

Számos területen észleltek javulást

A 6-9 hónapos kezelés után a legtöbb beteg javulást mutatott számos értékelt tünet tekintetében (ADHD, magatartászavar, motoros zavarok, csökkent autonómia, kommunikációs és szociális viselkedésbeli hiányosságok, kognitív hiányosságok, alvászavarok és rohamok).

A legjelentősebb javulás a rohamok, az ADHD, az alvászavarok, valamint a kommunikáció és a szociális viselkedés terén mutatkozott. A mellékhatások gyakorisága és súlyossága mérséklődött. Ebből a szempontból az autizmus kannabisszal történő kezelése nagyon ígéretesnek tűnik.

Másrészt azonban a szerzők hozzáteszik, hogy a kannabisz bevezetésekor rendkívüli óvatosságra van szükség a más gyógyszerekkel való lehetséges káros kölcsönhatások miatt.

Forrás: magazín-konopi.cz

Vélemény, hozzászólás?